Spoedgeval

Een acuut probleem met uw gebit?

Heeft u hevige kiespijn, is een tand of kies afgebroken of uitgevallen of heeft u uitzonderlijk veel bloedverlies na een tandartsbehandeling? Dan is er sprake van een spoedgeval en kunt u ons het best meteen bellen: 010-4761307.

Kunt u ons niet bereiken, belt u dan met de spoedgevallendienst in het Erasmus MC (Tandartsenpost010, telefoon 010-4552155).

Wat kunt u alvast zelf doen?

Aan kiespijn is niet zoveel te doen, behalve een pijnstiller nemen. Bij bloedverlies kunt u een verbandgaasje oprollen en voorzichtig op de plek gedrukt houden waar het bloedt.

Is een tand of kies afgebroken of uitgevallen, dan kunt u zelf alvast maatregelen nemen zodat de tandarts deze misschien kan ‘redden’:

– Bewaar (de stukken van) een afgebroken tand of kies in een bekertje water of ¬– als u dat niet bij de hand heeft – in uw mond tussen wang en tandvlees of onder uw tong, totdat u bij de tandarts bent. De tandarts kan dan beoordelen of het mogelijk is om het losse deel terug te plaatsen.

– Is er een tand of kies uitgevallen, dan moet u deze – als hij nog schoon is – zo snel mogelijk terugplaatsen door hem bij het witte deel te pakken en terug te zetten op de plek waar hij hoorde. (Dit geldt natuurlijk niet voor een melktand of -kies bij een kind.) Is de tand of kies niet schoon, bewaar hem dan in melk of, als u geen melk heeft, in uw mond onder uw tong of tussen wang en tandvlees. Zorg er in ieder geval voor dat hij niet droog wordt en gebruik geen desinfectiemiddel.

– Is er sprake van loszittende tanden, bijvoorbeeld na een ongeval, dan kunt u er beter niet aankomen.

Wat doet de spoedtandarts?

De spoedtandarts zal het strikt noodzakelijke doen om uw probleem te verhelpen en verwijst u voor verdere behandeling naar uw eigen tandarts.

Houd er rekening mee dat u zich bij een spoedtandarts moet kunnen legitimeren en dat er zal worden gevraagd naar uw verzekeringsgegevens. Ook moet u meestal direct afrekenen.

Komt u bij ons voor een spoedgeval en bent u al patiënt bij ons, dan kunnen we de rekening afhandelen zoals gebruikelijk.

Patiënt worden

Zoekt u een nieuwe tandarts? Schrijf u meteen in als patiënt.